Meme Rekonstrüksiyonu Nedir?

Meme kanserinin tedavisi için yapıaln mastektomi ameliyatı sonrası (memenin tamamının alınması) gerektiği durumlarda, hastaya yeniden meme yapılmasına “meme rekonstrüksiyonu” denir.

Meme Alınması Sonrası Yeniden Meme Yapımı

Meme rekonstrüksiyonu, mastektomi sonrası silikon, meme alıdıktan sonra meme onarımı yada meme alınması sonraı protez ameliyatı olarak bilinir.

Meme rekonstrüksiyonu ameliyatı ile kaybedilen meme dokusu, silikon protez (implant) ya da hastanın öz dokuları (flepler) kullanılarak veya bazı durumlarda iki yöntem birleştirilerek yeniden meme görüntüsü oluşturulur.

Meme rekonstrüksiyonu, onkoplastik meme cerrahları kendileri yapabilirler ya da meme cerrahları ve plastik cerrahlar birlikte ameliyatı uygulayabilirler.

Meme Rekonstrüksiyonu Neden Yapılır? 

Meme kanseri nedeniyle mastektomi (cerrahi yöntemle/ameliyatla memenin tamamen alınması) yapılan kadınlarda, kendi kişisel deneyimim ve bu konuda yapılan çalışmalar, meme kanserli kadınların hayat kalitesinin arttığını, meme kanseri tedavisinin yarattığı psikolojik etkilerin daha iyi kabullenildiğini göstermiştir.

Meme rekonstrüksiyonu yapılan kadınlarda, kaybedilen dokunun onarımının yani memenin yeniden yapılmasının meme kanseri hastasının iyileşmesine ve psikolojik durumuna olumlu katkısı önemlidir.

Mastektomi Nedir?

Mastektomi basit bir açıklamayla memenin tamamının ameliyatla alınmasıdır. Ancak meme kanserinin tipine ve yaygınlığına göre farklılıklar gösterir. Sadece meme alınıyorsa “basit mastektomi”, birlikte koltuk altı lenf bezleri de alınıyorsa “modifiye radikal mastektomi” adını alır.

Meme kanseri nedeniyle tedavinin bir parçası olarak, bazı durumlarda meme dokusunun alınması (mastektomi) gerekir. Meme kanserinin evresi, memedeki yaygınlığı, hastanın istemi nedeniyle meme alınabilir. Alınan memenin yerine yenisi, aynı ameliyatta meme alınırken ya da hasta istemi veya tıbbi gereklilikler nedeniyle geç dönemde yapılabilir.

Unutulmaması gereken, meme kanserinin cerrahi tedavisi yani yapılanın bir kanser ameliyatı (onkolojik cerrahi) olduğudur. Rekonstrüksiyon, bu kanser cerrahisine eklenmiş bir yeniden yapılandırma ameliyatıdır.

Mastektomi Sonrası Meme Silikon (Protez) Ameliyatı

Mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu (memenin yeniden yapılması) için en çok kullanılan yöntem silikon protezle (implant) rekonstrüksiyondur. Eğer silikon protezle meme rekonstrüksiyonu, memenin alınmasıyla (mastektomi) aynı ameliyatta yapılacaksa, kozmetik görünüm daha iyi planlanabilir.

Estetik olarak tek seanslı, mastektomi sonrası silikon protez ameliyatları ile daha iyi sonuçlar alınabilir ve psikolojik olarak meme kanseri hastası ameliyat masasından vücut bütünlüğünü kaybetmemiş olarak kalkar.

Meme Rekonstrüksiyonu Nasıl Yapılır?

Meme kanseri hastası için yeniden meme yapımı kişiselleştirilmeli, hastaya ve durumuna uygun yönteme hastayla birlikte karar verilmelidir. Her meme kanseri hastası için her rekonstrüksiyon yöntemi uygun olmayabilir.

Seçilecek meme rekonstrüksiyon (yeniden meme yapımı) yöntemini etkileyen faktörler:

  • Meme kanserinin evresi,
  • Meme kanserinin tipi ve yaygınlığı,
  • Hastanın vücut yapısı,
  • Hastanın meme yapısı ve büyüklüğü,
  • Hastanın memesinin ne kadar sarkık olduğu,
  • Meme kanseri hastasının cilt ve doku kalitesi,
  • Hastanın daha önceki alışkanlıkları (sigara vb.),
  • Hastanın var olan hastalıkları (şeker hastalığı / diabet, otoimmun hastalıklar, cilt hastalıkları vb.),
  • Meme kanseri hastasının istemi ve beklentileri.

Meme kanserine uygulanacak rekonstrüksiyon (yeniden meme yapımı) için pek çok yöntem vardır. Hastaya ve meme kanserine uygun rekonstrüksiyon yöntemine meme cerrahı hastayla birlikte karar vermelidir.